dilluns, 7 d’abril del 2008

La central nuclear d'Ascó podria haver contaminat radioactivament centenars de nens catalans



Segons un comunicat fet públic per Ecologistes en Acció de Catalunya, la central nuclear d’Ascó va rebre una visita d’escolars el mateix dia en que es va donar a conèixer la fuita radioactiva.

Ecologistes en Acció de Catalunya ha estat assabentada de la visita d’un grup d’escolars a la CN d’Ascó el passat divendres 4 d’abril, dia que es va conèixer que el seu grup I havia patit una fuita de partícules radioactives mesos enrera.

TEXT DE LA NOTA DE PREMSA

Ha estat la mare d’un dels escolars qui ens ho ha posat en coneixement fent ús del servei de recepció de missatges de la nostra pàgina web, fet que ens ha estat confirmat per d’altres mitjans que estan estudiant aquest mateix fet.

Ecologistes en Acció de Catalunya, que comparteix la indignació expressada per la mare, considera del tot inadmissible que els responsables de la CN no avisessin a l’escola amb l’antelació deguda i cancel·lessin la visita. Com expressa la mare en el seu missatge, d’aquesta manera els responsables s’estalvien de donar explicacions.

En aquet sentit, Ecologistes en Acció de Catalunya no pot estar de dir que aquesta entitat va sol·licitar una visita guiada a la CN que s’havia de dur a terme el dia 17 de desembre de 2007, i que els responsables van cancel·lar. És probable que els responsables adoptessin una actitud precautòria davant la possibilitat que Ecologistes en Acció esbrines noves irregularitats que els poguessin inculpar d’alguna manera. En aquella data la fuita radioactiva ja s’havia produït, i cabia la possibilitat que aquesta fos descoberta amb els aparells mesuradors de radioactivitat, que de fet l’entitat posseeix, i empra en aquest tipus de visita.

Els responsables de la CN no només han comés una falta en el procés de notificació d’un succés notificable, per la qual cosa el CSN ja anunciat que obrirà un expedient sancionador i que Ecologistes en Acció de Catalunya demana que sigui exemplar, sinó que han demostrat una falta d’ètica i responsabilitat al permetre la visita d’escolars per fer apologia d’un tipus d’activitat obsolet, brut i perillós.

Si amb anterioritat, Ecologistes en Acció de Catalunya ens hem referit a que tota partícula radioactiva té efectes sobre la salut humana, ja que els seus efectes són acumulatius, en aquest cas els efectes són majors ja que es tracta d’un segment de població en edat de creixement i que encara no ha desenvolupat totes les seves funcions metabòliques.

Encara que les xifres que han donat els responsables fossin realment 0’00001 curis, cal dir que aquestes superen en 100 vegades els nivells permesos en població infantil en un any segons els manuals de la Societat Internacional de Protecció Radiològica. Així mateix, els responsables de la CN ni el CSN encara no ha aclarit a quin tipus específic d’isòtop corresponen les partícules emeses, en cas que es tracti de cobalt-60 aquest és correspon a una partícula ionitzant de tipus gamma, i pot acumular-se en els organismes vius per exposició. Tot i que els organismes vius tenen capacitat de poder excretar-lo en la seva majoria cap la possibilitat que aquest s’acumuli en el fetge, ronyons i ossos.

Ecologistes en Acció es pregunta quants grups d’escolars han pogut visitar la CN d’ençà que aquesta ha patit la fuita de partícules radioactives. Així mateix, Ecologistes en Acció de Catalunya considera una greu irresponsabilitat el programar visites escolar en una instal·lació on hi ha hagut una incidència que ha estat ja classificada com de nivell 1 per part del CSN i demana que es faci un estudi epidemiològic i sanitari de les poblacions afectades, entre les quals els propis treballadors.

P.S. Text del missatge rebut

Divendres passat el meu fill va anar d'excursió amb l'escola a visitar la central nuclear d'Ascó. Trobo imperdonable que sabent el què sabien, deixessin anar a nens a visitar la central. També trobo imperdonable que no avisessin a les escoles que anaven d'excursió allà. Ho van callar per no haver de donar explicacions sobre l'anulació de les visites i no crear alarma. Ho trobo totalment imperdonable. No sé si hi va haver cap risc en la visita. Però em deixen amb el dubte, a mi i a molta gent incloent als nens que tots estan patint per si els hi pot passar alguna cosa. No sé com més puc expressar la meva indignació. Fins a quin punt hem de patir?

1 comentari:

Unknown ha dit...

No tenim informació... Nuclears no!