dijous, 8 de juny del 2006

El discurs banal espanyol als mitjans públics catalans i el referèndum de l'Estatut

Els programes de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV), especialment els de TV3, utilitzen constantment el marc de referència espanyol i amb la seva activitat discursiva contribueixen a reforçar-lo. Constantment s’hi emeten, textos, imatges, etc. que podrien aparèixer en qualsevol cadena de televisió espanyola, que no ho oblidem són instruments essencials per a la (re)producció del nacionalisme banal espanyol (de la identitat espanyola, doncs).

Tot just aquests dies, amb motiu de la campanya del referèndum de l'Estatutet, tant els mitjans de la CCRTV (al web o als programes de debat) i a BTV, aquest discurs es reforça amb la presència de gent que no té cap representació parlamentària, els anomenats Ciutadans per Catalunya, punta de llança del nacionalitarisme espanyolista. És curiós que es doni veu als partits amb representació parlamentària, a la Plataforma pel Sí, a la Plataforma pel Dret a Decidir i als Ciutadans per Catalunya i, en canvi, s'hagi silenciat absolutament l'opció del vot nul que representa la Plataforma Vota Lliure, vota per la independència de Catalunya.

La qüestió important és preguntar-se per què es promociona des dels mitjans públics catalans una organització l'objectiu de la qual és espanyolitzar-nos encara més. Quin n'és l'interès de la CCRTV o de BTV? Evidentment, manant qui mana, està clar que es pretén amagar qualsevol pensament que no sigui el de la dinàmica del discurs espanyolitzant.

Per a això volíem un tripartit (ara bicèfal, amb els d'Esquerra presentant-se com víctimes, quan han format part del Grup de Botxins)?