dilluns, 10 d’octubre del 2005

La pau és nuclear?


El comitè norueg del Premi Nobel de la Pau va atorgar el passat 7 d’octubre aquest guardó a la IAEA (Agència Internacional de l’Energia atòmica [AIEA]) i al seu director general, l’egipci Mohamed ElBaradei «pels seus esforços per impedir que l'energia nuclear sigui usada per a propòsits militars i per assegurar que l'energia nuclear per a usos pacífics s'empri de la manera més segura possible».

El moviment ecologista internacional –a casa nostra, especialment, el Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear (GCTPFNN; energiasostenible.org)– ha expressat la seva més profunda indignació per aquesta concessió. Segons aquesta ONG, l'AIEA abusa de l'opinió publica en fer veure que les seves inspeccions impedeixen l'accés a l'arma atòmica dels països signataris del TNP (Tractat de No Proliferació). L’Índia, el Pakistan i Israel han accedit de fet al club dels 5 «grans» (EUA, Rússia, Xina, França, Gran Bretanya) que es beneficien d'un injustificable dret a disposar de l'arma atòmica, i que no respecten pas els seus compromisos per al desarmament nuclear. L'actualitat recent (Iran, Corea del Nord, etc.) confirma el fracàs evident de d’aquest organisme.
L’AIEA és una estructura de promoció del complex nuclear anomenat «civil» que ajuda, al cap i a la fi, a fer que nous països accedeixin a l'arma atòmica. Aquesta proliferació es basa en una xocant promoció de l'energia nuclear anomenada «civil», a despit dels riscos i de la producció injustificable de residus nuclears. L’AIEA ha estat assenyalada moltes vegades com l’organisme responsable que s’amagui la veritat sobre l’energia nuclear i les seves conseqüències a l’opinió pública. Així, el 5 de setembre passat, l'AIEA va produir un escandalós informe que minimitza considerablement les conseqüències de la catàstrofe de Tchernobil. Fins i tot si l'AIEA actués de veritat a favor de la pau, es contradiria totalment quan menteix a l’opinió pública tot negant que milions de persones romanen en perill, especialment dins les zones contaminades per la catàstrofe de Tchernobil.
L'AIEA juga un paper de primera importància en un procés que mena la Humanitat cap a la barbàrie. Aquest organisme hauria de ser dissolt i, per tant, no hauria de rebre cap premi, i encara menys un premi que celebra la Pau.

1 comentari:

pelblocgros ha dit...

Vols dir que n'hi ha per tant?
De vegades, l'oposició ecologista a l'energia atòmica, que és més que raonable i justificada, es converteix en un odi força irracional.
Les armes atòmiques existeixen, i els coneixements que calen per fer-ne també. Abans o després, qualsevol estat que realment s'hi interessi en tindrà (la prova, Pakistan). Això porta a la barbàrie? Potser sí. I com es pot aturar? La única manera seria que hi hagues un dret internacional que realment es pugués imposar. Això per ara no existeix, i el més semblant que hi ha és l'ONU. Potser l'AIEA no és l'organisme que caldria, i no fa el que voldríem, i potser l'Elbaradei no mereix el premi, però noi, em penso que et passes!