He rebut una nota (podeu llegir-la sencera aquí) molt preocupant sobre l'acomiadament, per part d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), de Guillem Chacon, coordinador dels Casals Jaume I de la Franja de Ponent i director de l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig, a Mequinensa (indret que molt recentment va ser víctima d'un greu atemptat dels feixistes espanyols).
Encara que en la nota esmentada es demana explicacions a Eliseu Climent (secretari general d'ACPV i factòtum de la multinacional de les subvencions: Tres i Quatre, El Temps, etc.), sobre els motius reals de l'acomiadament de Chacon, s'intueix que alguna cosa no va bé a l'imperi Climent. De fet, la carta oficial que es va fer arribar el 30 d'octubre als socis d'ACPV --signada pel president Vicent Martínez Sancho-- deia que "s'ha decidit rescindir el contracte que, fins ara, vinculava la nostra entitat al senyor Guillem Chacón. La rescissió contractual té efecte a partir del 27 d'octubre del 2003. Aquesta decisió ha estat aprovada per unanimitat de la Junta Directiva d'ACPV. El senyor Chacón ha pres camins totalment divergents dels d'ACPV, amb actuacions que no han estat consultades, i fent afirmacions que, un cop contrastades, ha estat comprovat que no corresponen amb la realitat. Per tant, des d'ara mateix, el senyor Chacón no està autoritzat a parlar en nom d'ACPV ni dels Casals Jaume I".
Evidentment, tampoc en aquesta carta s'aclareix els motius d'aquesta dràstica decisió, però diverses fonts consultades parlen d'una batalla política de gran envergadura on els diners són els que manen en la política d'alliberament nacional que practiquen certs individus. De fet, segons aquestes fonts --del tot fidedignes, però actualment anònimes per por de les represàlies--, Eliseu Climent hauria forçat Chacon perquè els Casals de la Franja no fessin campanya per l'oficialitat del català a l'Aragó, ja que ell mateix hauria negociat amb el Govern de l'Aragó una quantiosa subvenció per a la nova seu d'ACPV a València (l'edifici El Segle) a canvi d'aparcar la justa reivindicació ponentina. Com que Chacon no va voler empassar-se aquest gripau, va ser fulminat per la Junta Directiva d'ACPV. Les mateixes fonts afirmen que el mateix Climent fa córrer, allà on se'l volen escoltar, que Chacon ha estat acomiadat perquè ha ficat mà a la "caixa"!
El que sí que són faves comptades és que els més de 400 socis dels gairebé 11 Casals Jaume I de la Franja de Ponent han pres la decisió, lliure i democràtica, de separar-se d'ACPV. En els IV Premis Jaume I, que enguany es fan a Fraga i Nonasp el 29 de novembre, se sabrà el nou nom i imatge de l'organització que agruparà els Casals de la Franja. Els Premis coincidiran amb la inauguració del nou Casal a Lledó d'Algars, al Matarranya. (La nova web també serà visible ben aviat.)
Augurem llarga vida als nous Casals Jaume I i, no cal dir-ho, a Guillem Chacon.
(Pel que fa a Eliseu Climent, coneixem en carn pròpia les seves pràctiques: el 1986, un jurat format per Vicent Aleixandre, Ramon Barnils, Quim Monzó i Ferran Torrent em va atorgar el premi de novel·la negra Ciutat de Sedaví, que comportava -- a més del propi premi-- l'edició de l'obra a l'editorial Tres i Quatre, del senyor Climent. El llibre, Octubre pinta negre, va sortir tard i malament [se'm va obligar a afegir un altre text perquè, segons l'editor, el volum era "petit"], un any després, a la col·lecció "La unitat" [núm. 117]. Doncs, bé, han passat 16 anys i no tan sols no he signat cap contracte d'edició, sinó que mai no he vist un duro de les vendes del llibre.)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada