dissabte, 24 de novembre del 2007

Gràcia fa fora els nazis de la llibreria Europa




Els més de mil catalans que s'han concentrat aquesta tarda de dissabte a la vila de Gràcia per protestar per la presència del nazi i exmembre del Ku Klux Klan David Duke que havia de fer una conferència sobre el seu nou llibre (La supremacía judía) a la llibreria Europa —regentada pel dirigent de CEDADE, l'excondemnat per exaltació del genocidi i racista Pedro Varela—, han aconseguit que, finalment, no se celebrés l'acte.

La pressió dels manifestants, que s'han concentrat primer a la plaça de Rius i Taulet i han recorregut diversos carrers del barri per anar a parar a l'entrada del carrer Sèneca, al Pla de Nicolás Salmerón, on la presència de més de 20 furgonetes dels Mossos d'Esquadra, efectius dels cossos especials de la guàrdia urbana, policies secretes i diversos provocadors, com ja sol ser habitual en qualsevol manifestació «no autoritzada», ha impedit el pas del gruix de la manifestació.

La part baixa de Gràcia ha quedat totalment presa per impedir el pas del manifestants cap al carrer Sèneca, seu de la llibreria on s'havia de celebrar l'acte, ni per l'entrada del Pla de Salmeron, ni per la de la Via Augusta, ni per la Riera Sant Miquel ni pel carrer Minerva. Entre les 19:30 i les 21:00, quan l'acte ja s'havia desconvocat, m'hi ha estat barrat el pas com a informador (tot i presentar el meu carnet professiona) i ni tan sols he pogut fer fotos del descomunal desplegament policíac, tret de la que veieu aquí dalt, corresponet a la cruïlla del carrer Minerva. Finalment, davant la possibilitat que es poguessin produir greus incidents, els de la llibreria Europa han decidit desconvocar la conferència, però Duke ha fet el seu discurset antijueu davant alguns mitjans i una quinzena d'acòlits, que han aplaudit l'exsenador nord-americà..

Gràcia, doncs, ha estat l'únic lloc de l'Estat espanyol on Duke no ha pogut fer la seva propaganda nazi.

[Vegeu, també, la crònica de mon germà, Enric Borràs, a El Llamp.]

[Per cet, TV3 ha obert el telenotícies amb la notícia de la manifestació de Madrid. Com deia José Montilla: Viva España!]

2 comentaris:

DL ha dit...

Crec que tots els graciencs s'han de congratular d'aquesta fita. La gira ibèrica de David Duke era promoguda per entitats polítiques que no tan sols són contràries al dret d'autodeterminació del poble català, sinó que transpuen catalanofòbia. David Duke és un exemple d'aquest feixisme nord-americà que es vol respectabilitzar a base de líftings. En focalitzar la seva propaganda contra un suposat supremacisme jueu i l'existència d'una amenaça general i imminent contra els pobles d'origen europeu, David Duke vol entabanar les masses populars de banda i banda de l'Atlàntic. Ja no és només que la seva propaganda (i la d'uns quants d'altres) fomenti els ressentiments inter-racials i exploti l'ambient generat per les recents onades immigratòries. És que a més David Duke treu l'espantall d'una suposada conxorxa jueva. Això alimenta el conspiracisme i dificulta la presa de consciència dels problemes reals: és a dir entendre com funciona realment el món, i quines són les causes reals darrera de les immigracions transcontinentals.

Xavier Borràs ha dit...

Crec que més enllà del fet puntual de la pressió que va aturar l'acte d'ahir, cal anar més enllà i aconseguir que es taqnui definitivament la llibreria Europa. Com molt bé ha dit Pilar Rahola (de vegades hi toca), «la tolerància amb els intolerants és un acte de violència» i ni Gràcia ni Barcelona no es pot permetre de continuar amb la presència d'aquests feixistes, ara de trajo i corbata. És ja la segona ocasió que Duke ve a BCN i l'Ajuntament, ni abans ni ara, no ha badat boca.