divendres, 4 d’agost del 2006

Osona.com: el mitja digital per excel·lencia

Tot just aquest divendres 4 d'agost, en plena desacceleració de la canícula estival, osona.com, un dels mitjans degans de les publicacions digitals catalanes, ha fet un canvi de disseny i d'estructura tècnica que paga la pena de veure.



Curiosament, aquest 31 de juliol es van fer públics els ajuts de la Generalitat als mitjans de comunicació. Aquitània, l'empresa que edita els mitjans del Grup Nació Digital, un any més, han estat tractats injustament i amb gran desavantatge si es veu el que han rebut d'altres "mitjans" que no tenen ni la trajectòria, ni la solidesa, ni el potencial comercial, ni el relleu periodístic dels que pertanyen al Grup.

És especialment injust que l'ampliació del complex Nació Digital (diaris territorials a part) rebi només 8.000 euros, quan ja pot aportar el balanç de més d'un any de treball rigorós. També en l'ajut automàtic han estat castigats, ja que l'increment vist l'any passat ha estat quasi imperceptible, mentre que l'audiència d'osona.com ha crescut un 100%: s'ha doblat en dades oficials OJD. A aquest ajut, li han de restar els costos del control OJD -que ja superen els 6.000 euros anuals.

Contrasta, tot plegat, per exemple amb la picossada que va rebre l'editora de la revista El Triangle per digitalitzar-la o els 130.000 euros que ha rebut suara per als seus suplements, entre els quals la revista Userda, que ha hagut de plegar davant dels deutes acumulats i impagats per Jaume Reixach. De les subvencions no se'n fa auditories? O només es fila prim quan el mitjà, com és el cas dels del Grup ND, és independent políticament?

Avui, però, ha entrat en servei la nova maqueta d'osona.com. El diari més veterà del grup i que funcionava amb un sistema tecnològic arcaic ha fet el canvi. Un canvi de veritat!

Si tinguéssim una osona.com a cada comarca del país, de ben segur voldria dir que, amb estat o sense, ja seríem independents.