dimecres, 12 de setembre del 2007

El Govern Montilla incompleix el Pla de l'Energia

Durant el passat mes d’agost el Govern Montilla ha atorgat declaració d’Impacte ambiental favorable als projectes de centrals tèrmiques de cicle combinat del Port de Barcelona (promogut per Gas Natural SA SDG) i Besòs 5 (promogut per ENDESA).

En l’actualitat funcionen a Catalunya 5 grups de cicle combinat, amb una potència total de 2.454 Megawats (MW) i, a banda dels que han estat aprovats aquest estiu, existeixen 3 projectes més en tramitació: Riba-roja d’Ebre, promoguda per IBERDROLA, Cubelles i Bescanó, promoguts per ENDESA. Aquests tres es troben en fase de presentació de la Memòria Resum.

Les organitzacions *Greenpeace, EUROSOLAR i Ecologistes en Acció*, promotores del MANIFEST PER UNA NOVA CULTURA DE L’ENERGIA A CATALUNYA, denuncien que:

- Amb l’aprovació accelerada de projectes de CTCC, la Generalitat realitza una política de recolzament de les energies fòssils que contradiu el seu discurs retòric sobre la promoció de les energies renovables. Resulta evident que amb 4000 MW de potència tèrmica (entre aprovats i en funcionament), i 2000 MW més en fase de tramitació, no es donen condicions per a que hi hagi interès en aprofitar el potencial de Catalunya en recursos solars i eòlics.

- Amb aquestes aprovacions la Generalitat incompleix els objectius que ella mateixa es va traçar en el *“Pla de l’Energia a Catalunya 2006 – 2015” (PEC)*, on l’escenari que anomenaven IER (intensiu en estalvi, eficiència i renovables) determinava un límit de 3579,3 MW de potència en cicles combinats.

- Aquesta política energètica qüestiona seriosament les declaracions de la Generalitat sobre la realització de polítiques de mitigació del canvi climàtic, amb aquesta potència tèrmica de generació elèctrica no és factible parlar d’objectius de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle fins assolir el 15% d’increment que assenyala el Protocol de Kioto.

- Amb aquesta política, iniciatives com la recent creació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, esdevenen meres operacions d’imatge dotades amb un milió d’euros de pressupost. La concreció de l’anomenada “Estratègia catalana de lluita contra el canvi climàtic” no passa de ser una declaració d’intencions, sense actuacions reals al darrera.

Cal tenir en compte que el PEC ja incomplia totalment els objectius del Protocol de Kyoto, amb un escenari d’increments d’entre el 92,7 i el 101,7%, amb l’excusa de que les polítiques de reducció s’havien de donar fora de Catalunya.

L’aprovació dels projectes de cicle combinat del Port de Barcelona i Sant Adrià del Besòs repercutirà negativament en la situació de qualitat de l’aire a l’àrea metropolitana de Barcelona, on s’han donat casos freqüents de superació dels llindars de la Unió Europea en partícules, ozó i òxids de nitrogen.

A més, l’incompliment de la seva pròpia planificació energètica qüestiona seriosament la diferenciació política del Tripartit respecte a etapes de govern anteriors. Si finalment s’aprovessin tots els projectes la potència en nous cicles combinats a Catalunya seria de 6.000 MW, un despropòsit que deixaria qualsevol mesura d’estalvi, eficiència i promoció de les renovables (les tres mesures que configuren la Nova Cultura de l’Energia), reduïda a un caràcter simbòlic.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina poca vergonya que tenen aquesta gent.

Unknown ha dit...

Ep! Gràcies pel link!