dissabte, 18 d’octubre del 2008

Nou llibre i carrer per a Francesc Pujols



Tot just aquest migdia, amb la presència dels alcaldes de Barcelona i Martorell i la plana major de l'Ateneu Barcelonès —que n'ha estat l'impulsor— s'inaugura una placa a l'antic carrer del Duc de la Victòria i que suara durà el nom de Francesc Pujols en una part (l'altra ha estat rebatejada amb el nom de carrer del Duc), Ve a tomb el comentari arran de la presentació, ahir al vespre a l'Ateneu, del llibre de Francesc Pujols que ha fet l'estudiós Joan Cuscó: Francesc Pujols i Morgades, el filòsof heterodox (Biblioteca Serra d'Or, Publicacions de l'Abadia de Montserrat).

Ramon Alcoberro presentà l'acte i els padrins de Cuscó: el mestre en música popular Marcel Casellas (La Principal de la Nit) i el mestre en heterodòxies, ocultistes i francmaçons Gerard Horta (De la mística a les barricades) van fer l’elogi del llibre i de l’autor, sota l’atenta mirada de l’home que mira, de dos o tres poetes noctàmbuls i d’un distingit públic.

El filòsof va argumentar que era una indignitat que una ciutat com Barcelona hagués mantingut el nom d'un carrer dedicat a un senyor que va bombardejar a sang i fetge la ciutat. El «famós» duc de la Victòria, efectivament, no era altre que el general Espartero (Joaquín Baldomero Fernández Álvarez Espartero), nòvio oficial d'Isabel II, que havia estat casada de ben jove amb un homosexual i que necessitava desfogar-se el baixos ni que fos amb un criminal de l'alçada d'Espartero. A mitjan segle XIX, la política lliurecanvista d'Espartero acabà de provocar el descontentament pel tractat comercial que projectava amb Anglaterra (hom digué que a sou d'aquest país), fet que amenaçava la indústria catalana naixent; a això s'afegí l'exigència de les quintes regulars per a reclutar soldats. La revolta esclatà a Barcelona (1842), i fou sufocada pel bombardeig, ordenat per Espartero, des de Montjuïc. La ciutat fou ocupada militarment i sotmesa, per postres, a una elevada multa.

Benvingut llibre i, ni que sigui un tros, benvingut carrer per al Paco de la Torre de les Hores.