dilluns, 22 de novembre del 2004

Les enquestes-trampa i la unitat del català

Sobre les enquestes que darrerament se succeeixen en diversos mitjans de comunicació, principalment a internet, amb relació a la polèmica suscitada pel Govern espanyol pel que fa a la diferenciació entre català i valencià (webs d'Antena3, Levantei altres mitjans espanyols) crec que és pertinent de dir que es tracta, efectivament, d'enquestes trampa, ja que el que, finalment, trasllueixen els resultats (encara que guanyi l'opció correcta, és a dir, que català i valencià són la mateixa llengua) és que hi ha un tant per cent elevat de "vots" que estan en contra de la unitat de la llengua i es dóna la sensació que aquesta és una qüestió opinable i que per tant, fins i tot, pot ser sotmesa a votació.

Dic "enquestes trampa" perquè el que es pretén és fer opinable una qüestió que no ho és, d'opinable. Es pot demanar l'opinió, per exemple, sobre si estem d'acord amb els "matrimonis" civils entre homosexuals o amb l'ús de l'energia nuclear, però difícilment se'ns demanarà l'opinió sobre, per exemple, el color del cel ("Creu que el color del cel és blau o és negre") o si la Terra gira al voltant del Sol, etcètera. Faig notar, a més, que aquestes enquestes es produeixen exclusivament entre els mitjans del pensametnt únic espanyol.

Jo preferiria que a aquest tipus d'enquestes-trampa no hi contestéssim i que guanyés aclaparadorament el no. Se'ls veuria immediatament el llautó! De l'altra manera, queda sobreentès que es pot opinar sobre una qüestió que científicament és incontrovertible. És clar que, quan una alta institució, com l'Institut d'Estudis Catalans, sotmet a referèndum els noms dels pobles (cas del Figueró i Montmany, que per votació popular es continuaran escrivint incorrectament: Figaro-Montmany), vol dir que anem molt malament.