dimecres, 7 de setembre del 2005

Onze de Setembre: la nació digital en marxa

Ara pla: resulta que a comarques donen lliçons a tants de portals de comunicació i d'informació que, gràcies a ingents injeccions de subvencions públiques sobreviuen, però sense, en contrapartida, estar al cas (fins i tot hi ha gent, amics dels partits -ja m'enteneu- que han rebut pluges de milions per fer portals que no existeixen!); és a dir, que amb diners de tots es paga per mantenir uns «periòdics» digitals que no estan per la labor.
Em refereixo, més concretament, al grup Nació Digital (ND) -noti's que el nom ja és una declaració de principis, que no ofereix lloc a dubtes, com passa amb d'altres-, nascut a redós d'osona.com, l'ànima del qual és el periodista i escriptor Miquel Macià, junt amb un reduït equip de joves que tant et fan una porta digital com una mansió virtual plena de cambres espaterrants.
Per mostra, el botó de l'estiu, en què la majoria de mitjans, inclosos els de paper -amb l'excusa absurda de les vacances- baixen el ritme de treball a límits insultants. Doncs resulta que ND ha fet just el contrari i, de més, ha «inventat» noves coses, com ara la primera biblioteca digital de textos de franc de tota la gal·làxia catalana.
Resulta que el grup de mitjans de Nació Digital ha estat funcionant amb un alt nivell d'activitat periodística durant tots els 31 dies del mes d'agost, en horari de cobertura de les 07:00h a les 24:00h. tot i que la tendència a Internet ha apuntat a ralentir la informació o fins i tot en algun cas a anul·lar-la del tot durant les vacances. S'ha donat el cas, que en l'àmbit de les comarques d'Osona i del Ripollès, la majoria de periodistes que feien els torns de vacances han hagut de pràcticament plagiar les notícies i fotos servides pels portals de ND. (S'augura, així, la mort per inanició de la premsa de paper i, de passada, de tants retalladors de webs, teletips i faxos, altrament dits «periodistes»?)
El grup de mitjans ND està integrat per www.naciodigital.com, www.osona.com, www.osonatanga.com, www.diariforestal.com, www.vallesoriental.com, www.elripolles.info, www.emercat.com i www.blocdefotos.com.
Per fer boca, només una dada: durant el mes d'agost s'han servit 478 notícies, la majoria de les quals, a més, fetes a peu de carrer. Si voleu veure les escruixidores dades, vegeu-ne la notícia, que dubto que cap altre mitjà digital -que se les dóna d'important i independent i que va fent la viu-viu en la menjadora tripartita- tingui l'honestedat de publicar.
De més, el grup ND prepara altres grans i importants projectes per a aquesta Nació Digital que tots volem lliure, plena i sobirna..., un camí emprès que ens aclareix la via per a la plena sobirania real.